Kategórie
 
 
 
 
 

Pár dôvodov, prečo je Bokashi Domáci komposter najlepší na kompostovanie

Kuchynské kompostovanie je vynikajúci spôsob recyklovania kuchynského odpadu. Tu je niekoľko výhod, prečo je náš systém Bokashi a SCD Domáci komposter najlepším riešením pre vás.

Minimalizovanie množstva vyprodukovaného odpadu v domácnosti je užitočné, na tom sa asi zhodneme všetci. Jedna z najnovších štúdii hovorí o tom, že priemerný obyvateľ USA a Európy vyprodukuje ročne okolo 100 kg kuchynského odpadu. O vás, ako návštevníkoch našej stránky  predpokladáme, že sa nesprávate až tak konzumne a vyprodukujete o niečo menej odpadu. Ale stále je tam nejaký priestor, aby sme naše životné prostredie zaťažili ešte menej. Kuchynské kompostovanie je vynikajúci spôsob recyklovania kuchynského odpadu. Tu je niekoľko výhod, prečo je náš systém Bokashi a SCD Domáci komposter najlepším riešením pre vás:

1. Bez zápachu

Bokashi kompostovanie je dokonalejší proces ako klasické kompostovanie. Je to vlastne fermentácie bez prístupu vzduchu. A keďže nenastáva výmena vzduchu, nedochádza ani k emisií zápachu. SCD Domáci komposter má vzduchotesné veko, ktoré zabraňuje šíreniu nepríjemných "aróm" do kuchyne počas fermentačného procesu.

2. Jednoduchosť

Nemusíte oddeľovať varené zvyšky od surových, zeleninu od kostí, šupky, mäso a podobne. Jednoducho to tam všetko dáte, dosypete za hrsť Bokashi a všetko spolu zamiešate. Vytlačíte prebytočný vzduch, prekryjete napríklad tanierom a uzavriete veko. Hotovo! Žiadne ďalšie prevzdušňovanie, otáčanie, prehŕňanie a podobne. Jednoducho to necháte fermentovať.

3. Zachovanie živín

Inými slovami, všetko čo do Bokashi kompostera dáte, to tam aj zostane! Žiadna emisia plynov a tepla. Všetky nutrične hodnotné látky zostanú v komposte a vaša záhradka dostane maximum živín.

4. Kompaktné rozmery

SCD Domáci komposter nezaberá veľa miesta vo vašej kuchyni či špajzi. Všetok fermentovaný kompost za z kompostera vysype rovno do jamy vo vašej záhrade, kde sa prekryje malou vrstvou zeme a po zbežnom umytí je pripravený na ďalšiu dávku vášho kuchynského odpadu. O kompost sa ďalej nemusíte vôbec starať. Za mesiac až dva môžete jamu skontrolovať a uvidíte krásny čierny voňavý kompost.

5. Žiadny hmyz

Na rozdiel od bežných komposterov, kompostovanie s Bokashi nespôsobuje žiadnu hnilobu a pleseň. Jednoducho nič, čo by mohlo prilákať hmyz sa tam nedeje. Keď ešte uvážime, že komposter sa vzduchotesne uzavrie vekom, hmyz nemá šancu.

6. Rýchlosť kompostovania

Kompostovanie s Bokashi je rýchle. Odpad z kuchyne sa nechá týždeň až dva prefermentovať v komposteri, potom sa vsype do jamy v záhrade a komposter sa používa ďalej, zatiaľ čo sa zvyšky z vašej kuchyne dokompostujú v záhrade. Rýchlejšie to nejde ;)

7. Zníženie množstva vyhodeného komunálneho odpadu

Všetok organický odpad, ktorý sa vyprodukuje v kuchyni, takto skončí v Domácom komposteri. Nielenže sa menej nachodíte so smeťami, ale nadobro sa zbavíte nepríjemných pachov šíriacich sa zo smetného koša.

Ak patríte k ľuďom, ktorí chcú radšej raz vidieť ako stokrát počuť, pustite si priložený videonávod.

https://youtu.be/4td7-W0YRro

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia