Kompostujeme doma. Ako začať?
Návod ako začať s domácim (kuchynským) kompostovaním.
Potrebujeme:
Na začiatok potrebujeme jeden SCD Domáci komposter, ale vrelo odporúčame mať dva - jeden sa práve plní, kým druhý - nechávame plný fermentovať. S dvoma kompostermi môže bežná rodina kompostovať v nepretržitom cykle. Ďalej potrebujeme vrecko Bokashi a nejaký ten odpad ;)
Postup:
1. Na dno kompostera rovnomerne nasypeme za slabú hrsť Bokashi.
2. Pridáme vrstvu kuchynských zvyškov, v hrúbke niekoľko cm. Väčšie kusy je dobré rozdeliť alebo rozkrojiť na menšie - povedzem veľkosti vajca, urýchlime tým ich rozklad. Môžeme pridávať všetok odpad - zbytky zeleniny, mäsa, syrov, surové aj tepelne upravované zvyšky jedál. Neodporúčame liať tekutiny, ako džús či mlieko.
3. Každú vrstvu opať posypeme hrsťou Bokashi. Môžeme ľahko vmiešať s odpadom.
4. Po vytvorení novej vrstvy vždy mierne zatlačíme, aby sme vytesnili čo najviac vzduchu a zaťažíme (odporúčame tanier).
5. Nádobu kompostera zatvoríme vekom. Veko nádobu takmer hermeticky uzavrie, čo zabráni vysypaniu nádoby, úniku pachov a lákaniu hmyzu.
6. V tomto procese pokračujeme až do naplnenia kompostera.
7. Každé 2-3 dni skontrolujeme, či nevzniká prebytočná tekutina. Ak áno, vypustíme ju kohútikom a využijeme (po rozriedení) na hnojenie rastlín. Nádobu kontrolujeme aj po tom, ako sme ju naplnili.
8. Po naplnení kompostera necháme odpad 2 týždne fermentovať v uzavretom stave, pričom ďalej kontrolujeme prebytočnú tekutinu. Počas tohto obdobia začneme plniť druhý komposter (ak máme).
9. Po 2 týždňoch je kompost úplne fermentovaný a vhodný na použitie v záhrade.
To je všetko. Je to úplne jednoduché. Podľa tohoto postupu môžete zrecyklovať takmer 100% vášho organického kuchynského odpadu.