Kategórie
 
 
 
 
 

Čo je to Bokashi kompostovanie?

Bokashi kompostovanie je metóda na rýchly rozklad organickej hmoty a odpadu. Na rozdiel od bežného konvenčného kompostovania sa pri tom používaju probiotické kultúry SCD Probiotics™, ktoré sa v podobe Bokashi pridávajú do domáceho kompostera spolu s kuchynským odpadom.

Bokashi kompostovanie skôr pripomína fermentačný proces ako konvenčné kompostovanie. Organická hmota nepotrebuje prístup vzduchu na to, aby sa dokázala fermentovať. Práve preto je Bokashi kompostovanie úplne bez zápachu a je tak vhodné na použitie v kuchyni. Okrem toho sa komposter uzatvára vzuchotesným uzáverom, čiže je neprístupný deťom, zvieratám a hmyzu.

V SCD Domácom komposteri je možné recyklovať všetok kuchynský odpad. Dokonca aj mliečne či mäsové zvyšky, ktoré nemožno pridávať do bežných komposterov. Môžete tak obohatiť svoj kompost aj o výživné a hodnotné látky z týchto surovín.

Počas fermentačného procesu môže vznikať prebytočná tekutina. Na jej odoberanie slúži otočný kohútik na prednej strane kompostera. Avšak ani toto nie je odpad. Tekutinu, často nazývanú aj Bokashi čaj (z anglického Bokashi Tea) je možné použiť hneď dvoma spôsobmi, podľa vašej potreby. Môžete ju použiť na čistenie výleviek, sifónov a kanalizačných potrubí alebo po zriedení s vodou na hnojenie vašich izbových rastlín. Bokashi čaj je bohatý na minerály, organické látky a hlavne SCD probiotickú kultúru.

Kompostovanie s Bokashi je navyše veľmi rýchle. V praxi netrvá fermentovanie dlhšie ako 2 týždne, aby SCD probiotiká rozložili plný komposter odpadu. Ako to vyzerá, keď je fermentácia dokončená? Organické zvyšky nevyzerajú stále ako bežný kompost, práve preto, že zvyšky nehnili, ale fermentovali. Ľahko ešte môžete identifikovať jednotlivé časti "hmoty". Avšak rozhodujúca časť fermentácie bola ukončená a táto fermentovaná hmota predstavuje čisté živiny v rastlinám okamžite dostupnej forme.

Tieto fermentované zvyšky môžete zúžitkovať dvoma spôsobmi. Buď ich pridáte k existujúcemu záhradnému kompostu, alebo ich môžete priamo zakopať do zeme. Tam sa zvyšky budú ďalej kompostovať a potrvá mesiac až dva (v závislosti na ročnom období, charakteristike, teplote a vlhkosti pôdy) kým sa fermentovaná hmota úplne rozloží a stane sa súčasťou pôdy. V tomto štádiu si už váš kompost nevyžaduje aktivitu. Netreba ho aerovať, prevracať, prekopávať ani vôbec sa mu venovať.

SCD Domáci komposter s Bokashi predstavujú ideálnu metódu na domáce kompostovanie. Je rýchle, jednoduché, bez hmyzu a zápachu a umožňuje vám kompostovať úplne všetky kuchynské zvyšky. Odpad ľahko premeníte na dostupné živiny, pomôžete svojej záhradke a znížite produkciu komunálneho odpadu na skládkach.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia