Kategórie
 
 
 
 
 

Aké riasy sa zvyknú vyskytovať v jazierku?

Záhradné jazierko je krásna vec, ktorá si však vyžaduje pravidelnú starostlivosť. V opačnom prípade nám poľahky môže priniesť viac starostí ako potešenia. Častou príčinou týchto starostí sú riasy, o ktorých sa veľa hovorí, lebo sú z prejavov problémov s jazierkom najviac viditeľné.

Keď sa voda v jazierku zazelená, určite spozornieme. Zelená prosto nie je zdravou farbou vody. Poukazuje na prítomnosť rias. A veľa rias znamená nevyvážený ekosystém nášho jazierka.

Nie je riasa ako riasa

Aby to nebolo také jednoduché, existuje viacero druhov rias, a na každú riasu musíte ísť inak. V základe sa riasy delia na jednobunkové a mnohobunkové. Mnohobunkovým sa tiež hovorí vláknité riasy či ťahavé riasy.

To je teda základné delenie. Tých ťahavých rias je tiež množstvo druhov, no pre nás je dôležité, že na rozdiel od jednobunkových rias sa omnoho náročnejšie odstraňujú. Preto je lepšie sa už preventívne postarať o to, aby sa vo vašom jazierku vôbec neobjavili. Ako to presne urobiť, to si povieme v niektorom z ďalších článkov.

Nezdravo vyzerajúcu zelenú vodu však vytvárajú jednobunkové riasy, konkrétne v našich podmienkach váľač gúľavý, ktorého jednotlivé bunky vytvárajú vo vode kolónie. Jednotlivé bunky sa do kolónií spájajú charakteristickým slizom.

Na UV lampu pozor

Mnohí odborníci radia používať na odstránenie zelenej vody UV lampu. Lenže UV lampa je vhodná skôr pre bazény, v ktorých je akýkoľvek život skôr nežiadúci. Predpokladáme však, že vaším zámerom pre tvorbu domáceho jazierka bolo naopak zvýšenie rozmanitosti života vo vašej záhrade.

UV lampa funguje ako sterilizátor, ktorý zbavuje vodu nielen rias (a to ešte skôr len tých jednobunkových), ale aj baktérií a ďalších mikroorganizmov dôležitých pre ekosystém, do ktorého patria okrem iného aj ryby.

Ekosystém vášho jazierka pri používaní UV lampy nikdy nebude vyvážený, čo sa prejaví najskôr hromadením nerozloženého bahna na dne jazierka. A toto bahno bude hniť a zapáchať. Navyše tak naštartuje začarovaný kruh s presne opačným efektom, než aký ste si pridaním UV lampy želali.

Viac o problémoch, ktoré používanie UV lampy jazierkovým ekosystémom spôsobuje si budete môcť už čoskoro prečítať v pripravovanom článku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia