Kategórie
 
 
 
 
 

Proti E.coli pomáhajú probiotiká

Určite mnohým z vás po rozruchu okolo E.coli v Nemecku zkrsla  obava, čím sa teda dá táto baktéria liečiť, keď už proti nej nezaberajú hlavné skupiny antibiotík.  Čo je teda možné robiť či už počas liečby, ale ešte lepšie počas prevencie, vysvetľuje MVDr. Alojz Bomba, DrSc. z Ústavu experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Probiotiká zo skupín Lactobacillus a Bifidobacterium (obsiahnuté tiež v našich probiotikách SCD Probiotics) osídľujú tráviaci trakt človeka a držia takpovediac "na uzde" iné skupiny mikroorganizmov, medzi nimi aj E.coli. Probiotiká optimalizujú zloženie črevnej mikroflóry a integritu črevnej bariéry. Bránia premnoženiu choroboplodných mikroorganizmov a eliminujú škodlivé vplyvy toxínov. Tieto toxíny možu byť buď prijaté potravou alebo vylúčované patogénnymi organizmami v ľudskom tele.

Je teda zrejmé, že pravidelné užívanie probotík pôsobí preventívne na tráviaci trakt a dobrú imunitu človeka. Dá sa ale povedať, že sa nimi dá liečiť aj aktuálna nákaza kmeňom E.coli?  MVDr. Bomba hovorí, že aby to bolo možné prehlásiť, bolo by potrebné urobiť príslušné testy s konkrétnym typom probiotika. Avšak je zarážajúce, že napriek zrejmej neúčinnosti väčšiny typov antibiotík voči tejto nákaze nevydali kompetentné orgány žiadne odporúčanie smerom k prevencii. Lebo hoci by možno samotné probiotiká nákazu E.coli neboli schopné vyliečiť, je takmer isté, že by aspoň dokázali zmierniť sprievodné príznaky a priebeh otravy toxínmi, ktoré táto baktéria vylučuje. „Z uvedených dôvodov by som v tomto období jednoznačne odporúčal pravidelný príjem probiotík,“ zakončuje MVDr. Bomba.

Lekári v každom prípade odporúčajú aj konzumáciu probiotík v prípade antibiotickej liečby a aj 7-10 dní po jej ukončení. Navráti sa tak prirodzená mikroflóra, ktorá bola liečbou silno narušená. Vhodnou kombináciou probiotík s prebiotikami je možné zvýšiť ich účinok. Prebiotiká (oligosacharidy) sa prirodzene vyskytujú v čakanke, artičoku, pšenici, cesnaku, cibuli, póre, špargli a v banánoch. Kombinácia probiotík s prebiotikami sa nazýva synbiotikum, resp. potencované probiotikum.

Avšak žiadna umelá dávka probiotík nemôže nahradiť vyváženú a pestrú stravu, v ktorej by nemala chýbať čerstvá a kyslá kapusta, bryndza, kyslé kefírové mlieko a kyslomliečne výrobky. (zdroj: SME.sk)

Objav naše probiotické prípravky

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia