Kategórie
 
 
 
 
 

Probiotiká posilňujú imunitný systém pred chrípkovou sezónou

Institute for Vibrant Living® nedávno uverejnil štúdiu, ktorá ukazuje, ako príjimanie probiotík a tráviacich enzýmov zlepšuje imunitu človeka hlavne pred nastávajúcim chrípkovým obdobím.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy nachádzajúce sa v tkanivách tráviaceho (gastrointestinálneho) traktu a kvôli svojmu dobrému vplyvu na tráviaci trakt sa nazývajú aj "dobré" alebo "priateľské baktérie". Ich dobrý vplyv na črevá je známy už dlhú dobu. Probiotiká pôsobia ako prevencia, ale aj liečba hnačky - či už bola spôsobená zápalovým procesom alebo povedzme antibiotickou liečbou. Výsledky sú sľubné aj v liečbe zápalu hrubého čreva, ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby.

Avšak najnovšie štúdie ukazujú, že probiotiká sa dajú použiť na omnoho širšie ciele - a síce celkové posilňovanie imunity. Čiastočným dôvodom je okrem iného aj symbiotický vzťah "dobrých" a "zlých" baktérii v tráviacom trakte. Zistilo sa, že probiotiká, ako "dobré" baktérie pomáhajú permanetne vytláčať patogény a držať ich tak "od tela".

"Dobré mikróby - a myslím tým probiotiká, udržiavajú nízky počet škodlivých - patogénnych mikroorganizmov v črevách. Ale nielen to, pomáhajú aj stimulovať vlastný imunitný systém človeka a zlepšujú tráviacu schopnosť", tvrdí Gary Huffnagle, Ph.D. z Michiganskej univerzity, jeden z najväčších odborníkov na probiotiká v USA.

Štúdia Dr. Mira Barona z roku 2009, publikovaná aj v časopise "Postgraduate Medicine" tvdí, že jeden konkrétny kmeň probiotickej kultúry - Bacillus coagulans (GBI-30, PTA-6086), zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti chrípke typu A (kam patrí aj vírus H1N1, ktorý vyvolal celosvetovú paniku v roku 2009). Tento probiotický kmeň zvyšuje tvorbu TNF alfa - kľúčového imunitného markera imunitnými bunkami - tzv. T-lymfocytmi, a to o 1709%.

Ešte donedávna sa liečba probiotikami používala iba ako doplnková, alebo alternatívna. Nové výskumy, zamerané na posilňovanie imunity ukazujú, že probiotická liečba sa môže dostať na vrchol konvenčnej medicíny, a to už o pár rokov.

Lekári odporúčajú pripraviť svoj imunitný systém pred príchodom "chrípkovej sezóny" vhodnou konzumáciou potravín bohatých na probiotiká - jogurtov, kefírov, kvasenej kapusty, bryndze a podobne. Na trhu je obrovský počet výživových doplnkov s obsahom probiotík - avšak väčšina z nich v tabletkovej, resp. kapsulovej forme. Spoločnosť SCD Slovensko ponúka jedinečnú zmes živých a tekutých probiotík. V tomto článku (link) si prečítajte viac, prečo sú tekuté probiotiká lepšie ako tabletky.

(článok bol voľne preložený zo stránky Institute for Vibrant Living)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia