Kategórie
 
 
 
 
 

Baktérie v tele človeka

Ľudské telo je domovom viac ako 2 kg baktérií, ktorých je spolu viac ako všetkých buniek nášho tela. Rôzne kmene obývajú prakticky všetky vonkajšie a vnútorné časti nášho tela. Niektoré z nich môžu spôsobiť vážne ochorenia, ale väčšina z nich sú „dobré“ baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre riadne fungovanie nášho tela.

Význam črevných baktérií

Jednou z najdôležitejších úloh našich “dobrých” baktérií, je ochrana proti invázii parazitických patogénov. Vedecké pozorovania dokazujú, že ľudia sú schopní uchovať vlastné kmene baktérií v priebehu života. Baktérie s nami spolupracujú aj pri ďalších procesoch, ako je metabolizmus, kde bacily hrubého čreva (Escherichia coli) – dôležité tráviace baktérie, tvoria vhodnú mikroklímu čriev a produkujú vitamíny a ďalšie látky, ktoré potrebujeme. Črevná mikroflóra napomáha mnohým dôležitým procesov v našom tele, vrátane trávenia. Črevné baktérie umožňujú fermentáciu vlákniny, vyrábajú vitamín K a vitamíny skupiny B, pomáhajú vstrebávaniu elektrolytov – soli sodíka, draslíka a horčíka, či zvýšiť biologickú dostupnosť ďalších minerálov. Skrátka, regulujú naše tráviace procesy a tak predchádzajú nepríjemným ochoreniam, ako sú hnačka či zápcha.

Bakteriálna ochrana

Črevné baktérie zohrávajú v našom tele obrannú úlohu. Možno povedať, že budujú barikády na črevnej stene, ktoré patogénom bránia uvoľňovaniu do krvného riečišťa a súčasne s nimi bojovať o živiny v hrubom čreve, vytvárať tak nepriaznivé prostredie pre ich rozvoj. Vo vážnejších prípadoch pomáhajú mobilizovať  imunitný systém a protilátky. Nedávne štúdie ukazujú, že môžu tiež znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Baktérie pomáhajú zmierniť príznaky intolerancie laktózy a znížiť riziko vzniku alergií u ľudí. Najväčším nepriateľom našich „dobrých“ baktérií je antibiotická liečba, ktorá môže spôsobiť skutočný zmätok v zažívacom trakte. Týchto cenných mikroorganizmov sa však môžeme zbaviť aj pomocou zlej stravy a zlého životného štýlu. Potom nám ale hrozia vážne poruchy.

Tajuplné probiotiká 

Termín probiotický je odvodený od gréckeho slova pro bios – pre život a označuje živé mikroorganizmy, ktoré po požití majú priaznivý vplyv na hostiteľský organizmus. Dejiny probiotík sú pomerne krátke. Objavil ich na začiatku dvadsiateho storočia Ilja Mečnikov, uvážiac pozitívne účinky jogurtov obsahujúcich jeden z kmeňov baktérií mliečneho kvasenia. Odvtedy, ako uviedli na trh prvý zámerne  vyrobený probiotický výrobok, prešlo už 70 rokov. Dnes máme na výber z množstva probiotických potravín, ale o probiotikách toho stále nevieme oveľa viac.

Probiotické kmene baktérií

Zatiaľ máme izolovaných len niekoľko probiotických kmeňov, z ktorých najlepšie a najpoužívanejšie sú Bifidobacterium a Lactobacillus. Kritériá, ktoré dali vedci skutočným probiotikám, sú veľmi prísne. Skutočné probiotikum: 

  • pochádza z prirodzenej črevnej flóry človeka
  • dokáže prežiť cestu kyslým prostredím zažívacieho traktu
  • a keď to dosiahne, je schopné ho kolonizovať.
  • dokáže nielen žiť a množiť sa v ľudskom tele a ovplyvňovať ho pozitívne ,ale aj nevykazovať žiadne vedľajšie účinky.

Probiotika v medicíne 

Perspektívy pre klinické farmaceutické prípravky založené na laktobaciloch (baktériách mliečneho kvasenia) sú veľmi široké. Výskumy na tieto špecifické druhy mikroorganizmov, sa začali vykonávať len v nedávnej dobe a mnohé z nich ešte nie sú potvrdené, ale výsledky budú veľmi sľubné. Naznačujú, že kmene Lactobacillu by mohli byť použité účelne, okrem iného, na prevenciu a liečbu plynatosti a zápchy u dospelých (najmä u starších osôb), ďalej v eradikačnej terapii na odstraňovanie Helicobacteru pylori, na stimuláciu imunitného systému a skrátenie doby trvania rotavírusovej hnačky, či liečbe kolitídy spôsobenej Clostridium difficile.

Probiotiká pri liečbe antibiotikami 

Mnohé štúdie potvrdili správnosť tézy, že antibiotiká by mali ísť vždy ruka v ruke s probiotikami. Probiotiká prítomné pri antibiotickej liečbe eliminujú nežiaduce účinky liečby. Zabraňujú zničeniu prirodzenej mikrobiálnej flóry v črevách, a tým znižujú nepríjemné a niekedy aj nebezpečné účinky antibiotík na tráviacom systéme. Probiotiká by sa mali užívať v priebehu liečby a až štyri týždne po skončení liečby antibiotikami a prispieť tak k obnove zničenej mikroflóry dobrých baktérií. Posilňovanie odolnosti organizmu, najmä po niekoľkých sériách užívania antibiotík, je veľmi dôležité, najmä pre deti, ktorých mladé organizmy sú obzvlášť náchylné k infekciám.

Probiotické výrobky

Najčastejším zdrojom baktérií mliečneho kvasenia sú kyslé mliečne nápoje. Jogurt sa na začiatku svojej kariéry predával v lekárňach. Dnes ho môžeme dostať v každom obchode s potravinami, ale nie vždy sa v ňom nájde, čo potrebujeme. Pokiaľ ide o obsah dobrých baktérií, môžeme jogurty rozdeliť do niekoľkých generácií. Jogurty prvej generácie sú tie, ktoré obsahujú mikroorganizmy dôsledkom prirodzeného kvasenia mlieka. Druhá generácia, tzv. biojogurty obsahujú aj dodatočne pridané kmene črevných baktérií, ktoré pracujú dlhšie a lepšie. Avšak, najviac efektívne sú jogurty tretej generácie, takzvané probiotické. Obsahujú nielen špeciálne vybrané kmene črevných baktérií, ale aj kultivačné médium – prebiotikum, vďaka čomu sa im bude lepšie dariť. Okrem toho, obsah prebiotík má aj ďalšie výhody ako zníženie hladiny cholesterolu v krvi, či zníženie energetického obsahu jogurtu.

Preložené a doplnené, A.Czarnewicz-Kamińska, www.fit.pl

Objav naše probiotické prípravky

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia